Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A polder-modell kétféle jelentéstartalommal bír.


A polder alapesetben a tengertől elhódított földterületeket jelent, amit Hollandiában az adott területen földet birtokló gazdák közösen óvtak a tengertől. Mivel közös ügyükben tevékenykedtek, ezért a felmerülő problémákat közös megegyezés alapján döntötték el, ebből fejlődött ki az a holland társadalmi gyakorlat, mely a viták kezelése során maximális mértékben törekszik a konszenzusra, messzemenőkig igyekszik elkerülni a szavazást, a többségi döntést. Folyamatában ez hosszas egyeztetést jelent, mert nem erőltetik rá a többség véleményét az adott helyzeben más megoldást javaslókra, hanem sorozatos egyeztetésekkel közösen elfogadott döntéseket hoznak. Ez a döntéshozatali módszer a polder-modell, ami bár előkészítésében hosszadalmasabb, végrehajtásban gördülékenyebb, mint a többségi döntés. Társadalmi szinten ez a háromoldalú egyeztetésekben nyilvánul meg, ahol a kormányzat, a szakszervezetekbe tömörült munkavállalók és a munkaadói szervezetek együttesen alakítják ki a gazdasági kereteket.

 

Másik jelentéstartalma a '70-es években súlyos recesszióba esett Hollandia reformintézkedéseinek összessége, mellyel annyira eredményesen sikerült az akkor felmerülő társadalmi-gazdasági problémákat kezelni, hogy követendő modellként szolgált több hasonló szituációban lévő állam számára.


A szócikkhez társított címkék:
gazdaság , gazdasági fogalmak
HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek