Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Munkanélküli (állástalan, vagy álláskereső) az a személy, aki munkaképes egy adott időpontban és dolgozni is akar, viszont nem tud elhelyezkedni. Megkülönböztethetünk regisztrált és nem regisztrált munkanélkülieket. A regisztrált munkanélküliek bejelentést tettek az illetékes hatóságoknál, így jogosulttá válhatnak munkanélküli ellátások igénybevételére. A nem regisztrált munkanélküliek azonban nem részesülnek semmilyen támogatásban és az állam számára is "láthatatlanok" maradnak.
A munkaerő-állomány a foglalkoztatottakból és a munkanélküliekből tevődik össze. A munkanélküliek és a munkaerő-állomány hányadosa adja a munkanélküliségi rátát.

A munkanélküliségnek a következő típusait lehet megkülönbötetni:
- Abszolút munkanélküliség: egy adott régióban az állást keresők száma nagyobb, mint a rendelkezésre álló munkahelyek száma. Megoldást csak új munkahelyek teremtése jelent, áthidaló megoldás lehet segélyek fizetése és közmunkaprogramok indítása.
- Frikciós vagy súrlódásos munkanélküliség: ez a típus mindig jelen van, azonban csak rövid ideig tart (néhány hét). Ebben az esetben a munkanélkülivé válást az állás- vagy lakhely változtatása okozza.
- Strukturális vagy szerkezeti munkanélküliség: a munkanélküliség e típusa akkor jelentkezik, amikor különbség van a munkahelyek szerkezete és az álláskeresők szakmai szerkezete között. A problémákat rendszerint átképzésekkel, felnőttképzéssel orvosolják.
- Technológiai munkanélküliség: ez egy hosszabb távú folyamat, melyet a munkahelyek technológiai fejlődése okoz. Rendszerint az iparban és a mezőgazdaságban jellemző (gépesítés).
- Konjunkturális munkanélküliség: rövidtávú ingadozások eredményeként jön létre, stagnáláshoz, recesszióhoz, válsághoz vezethet.
- Speciális típusok: ifjúsági munkanélküliség; tartós munkanélküliség; női munkanélküliség; regionális munkanélküliség.

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek