Már 1221 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Munkamegosztás
Verzió: 1  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2009-09-01 16:43:08
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Azt a folyamatot nevezzük munkamegosztásnak, amikor bizonyos emberek néhány [jószág] termelésére specializálódnak. E folyamat hátterében a következő okok húzódnak meg.

A társadalomban az emberek nem képesek arra, hogy az összes fajta jószágot, amire szükségük van, maguk termeljenek meg. Ha mégis képesek lennének rá, akkor az nagyban rontaná a gazdaság hatékonyságát.

Továbbá fontos még figyelembe venni azt is, hogy az emberek képességei különböznek, emellett bizonyos jószágok előállításához szaktudásra is szükség van (melynek megszerzése, megtanulása hosszú időt vehet igénybe). Végül a területi, földrajzi különbségek is indokolttá tehetik a munkamegosztást.
A munkamegosztás azonban nem csak különböző termékek termelése közötti megosztást jelenthet, hanem egy termék előállítási folyamatán belül is lehet szó munkamegosztásról.

Patikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Pókerpédia Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár póker szabályok, stratégiák online receptek