Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A maastrichti szerződés, vagy más néven: Szerződés az Európai Unióról 1992. február 7-én jött létre a Delors bizottság idején. Hatályba 1993. november 1-én lépett, azóta többször kiegészítették és módosították.. Az Európai Közösség tagjai a hollandiai Maastrichtben írták alá a pénzügyi és politikai unióról szóló tárgyalások eredményeképpen. Megjelenik benne az Unió három pilléres szerkezete és tartalmazza az euró bevezetésének lépéseit is.


Néhány tagállamban nagy nehézségek elé nézett a szerződés ratifikálása. Például egy franciaországi népszavazáson az emberek csupán 51,05%-a támogatta, de Dániában az eredeti szerződést el is utasították. Az Egyesült Királyságban a parlament végezte a ratifikációt, de a szerződés ellenzői majdnem legyőzték [John Major]? kormányát.


A három pilléres szerkezet:
Az Európai Unió három tartópillére az Európai Közösségek (European Communities), a közös kül- és biztonságpolitika (Common Foreign and Security Policy, CFSP) és a bel- és igazságügyi együttműködés (Justice and Home Affairs, JHA).


Az első pillért az Európai Gazdasági Közösség, az Európai Szén- és Acélközösség és az Euratom, a második pillért az Európai Politikai Együttműködés (European Political Cooperation, EPC), alkotja. A harmadik pillér összehangolja a jogszabályokat, az igazságszolgáltatást, a menedékjogot és a bevándorlást.
A három pilléres szerkezet elválasztja egymástól a gazdasági területeken meglévő hagyományos közösségi felelősséget és az új külügyi, katonai és bűnügyi hatásköröket.


Néhány főbb dátum az Európai Gazdasági és Monetáris Unióval kapcsolatban:

-    1998. december 31-éig létre kell hozni az Európai Központi Bankot, a Központi Bankok Európai Rendszerét, el kell dönteni, hogy mely tagállamok vezetik be az eurót, és rögzíteni kell az árfolyamokat
-    1999. január 1-jén számlapénzként megjelenik az euró, közös monetáris politika gyakorlása
-    2002. január 1-jén euró fizikailag is megjelenik a pénzforgalomban
-    2002. február 28-áig a nemzeti valuták kivonása a forgalomból


A szerződés megszabta az euró bevezetésének feltételeit is. Ezek az úgynevezett maastrichti konvergenciakritériumok:


-    A tagország inflációja legfeljebb 1,5 százalékponttal haladhatja meg a három legkisebb inflációval rendelkező ország inflációjának átlagát
-    Az államháztartás hiánya nem lehet nagyobb a GDP 3%-ánál
-    Az államadósság nem lehet nagyobb a GDP 60%-ánál
-    A valuta árfolyamának 2 éves periódusban stabilnak kell lennie egy meghatározott sávon belül (ERM)
-    A hosszú távú kamatszint 2 százalékpontnál jobban nem haladhatja meg a három legkisebb inflációval rendelkező ország kamatszintjeinek átlagát


Az eurót bevezető országok alkotják az eurózónát.

 

  


A szócikkhez társított címkék:
Európai Unió , maastricht , maastrichti szerződés , szerződés
HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek