Már 1221 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Kereslet
Verzió: 1  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2009-09-01 17:00:43
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

A közgazdaságtan a kereslet alatt egy vagy több jószág azon mennyiségét érti, amelyet adott ár mellett egy vagy több személy képes és hajlandó is megvásárolni. A definíció feltételezi, hogy a vizsgált javak homogének, vagyis nincsen közöttük minőségi különbség. Emellett érvényesülnek a preferendciarendezés feltételei is, vagyis a vizsgált személyek meg tudják mondani, hogy melyik jószágért mekkora a legmagasabb ár, amit még hajlandóak lennének kifizetni. Ezt az árat nevezik [rezervációs ár]nak.
Ha egy személy keresletét vizsgáljuk, akkor egyéni keresletről beszélünk, melynek jelölése: d
Abban az esetben, ha egy adott jószág iránt érdeklődő összes személy keresletét vizsgáljuk, akkor piaci keresletről beszélünk. Jele: D
Aggregált keresletnek nevezzük egy gazdaság valamennyi szereplőjének az összes elérhető jószágra irányuló keresletét. Mivel itt nem egyetlen jószágról van szó, ezért csak átlagárakról, vagy árszínvonalról lehet beszélni, valamint a keresett javak mennyiségének pénzben kifejezett értékéről. Jelölése: AD

A keresleti függvény:
A keresleti függvény, vagy más nevén keresleti görbe minden árhoz hozzárendeli a hozzá tartozó keresett mennyiséget. A függvény jelölése megegyezik a keresletével. Természetesen a keresett mennyiséget nem csak az ár határozza meg, azonban az egyszerűség kedvéért minden más egyéb változót rögzítenek.
Keresleti függvényGiffen-függvény
A függvény rendszerint negatív meredekségű, a közönséges jószágok esetében ugyanis az ár növekedésével csökken a jószág iránti kereslet. Előfordul azonban ennek a fordítottja is, amikor a függvény pozitív meredekségű, vagyis az ár növekedésével növekszik a kereslet is. Ezt a függvényt nevezzük Giffen-függvénynek.

A keresleti görbe eltolódásának okai:
- megváltozik a vásárlók számára rendelkezésre álló jövedelem,
- más jószágok árai változnak,
- hitelre történő vásárlás lehetősége,
- változik a népesség száma, ízlése vagy a divat,
- hirdetés, reklám hatásai.

Engel-görbe:
Az Engel-görbe esetében az y tengelyre az ár helyett a jövedelem kerül.
Normál Engel-görbeInferior Engel-görbe
Az Engel-görbe többnyire pozitív meredekségű, mivel a normál javak esetében a jövedelem növekedésével az adott jószág iránti kereslet is növekedni fog.
Inferior javak esetében azonban az Engel-görbe negatív meredekségű, vagyis a jövedelem növekedésével csökken a kereslet.
 

Patikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Pókerpédia Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár póker szabályok, stratégiák online receptek