Már 1221 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Kereskedelmi bank
Verzió: 1  
Változtatta: tanksapka
Változtatás dátuma: 2009-09-07 17:25:05
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

A kereskedelmi bank típusa főleg az angolszász bankrendszerekre volt jellemző. E típusoknál a klasszikus banki szolgáltatások a legjellemzőbbek.
Kereskedelmi banki szolgáltatások közé tartozik:
- [számla]vezetés, [betét]ek gyűjtése (passzív bankügylet),
- [hitel]ek nyújtása vállalati és magánügyfelek részére (aktív bankügylet),
- pénzforgalmi műveletek végrehajtása (például átutalás), és [készpénz] helyettesítésére szolgáló eszközök kibocsátása, beváltása ([bankkártya], [hitelkártya], [ATM], [csekk]),
- pénzügyi tanácsadás,
- biztonságos tárolási lehetőség biztosítása az értéktárgyaknak (széf),
- kezesség vállalása, bankgarancia.

A kereskedelmi bankok esetében kevésbé volt jellemző, hogy értékpapírműveleteket, vagy egyéb más befektetési műveleteketeket is végezzenek. A pénzügyi piacok fejlődésével és az igények növekedésével azonban a kereskedelmi bankok is kénytelenek voltak bővíteni a szolgáltatásaikat. Mára már befektetési műveleteket is végeznek, ám amennyiben beveszik portfoliójukba ezen tevékenységeket, azok szervezetileg jól elkülönülnek, szemben az [univerzális bankok]kal.

Patikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Pókerpédia Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár póker szabályok, stratégiák online receptek