Már 1221 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Jótállás
Verzió: 1  
Változtatta: tanksapka
Változtatás dátuma: 2009-12-03 16:47:19
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

A jótállás fogalmát a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény 248. § szabályozza. A jótállás és a garancia fogalma ugyanazt jelenti, azonban a törvényi, jogi közegben a jótállás használatos, míg a köznapi nyelv inkább a garanciát használja.


A jótállás esetén a [szerződés] szerinti hibátlan teljesítéséért a szolgáltató jótállásra köteles valamilyen jogszabály, vagy a szerződés alapján. A jótállás alól akkor mentesülhet a szolgáltató, ha bebizonyítja, hogy a hiba oka valamilyen szakszerűtlen használatból származik. Jelenleg három területen kötelező jótállást vállalnia a szolgáltatónak: bizonyos tartós fogyasztási cikkek területén, bizonyos karbantartó, vagy javító szolgáltatások, illetve új lakóépületek esetében. Amennyiben nem jár jótállás egy termékhez, szolgáltatáshoz, főszabály szerint bizonyos időtartamú [szavatosság] jár hozzá.
A jótállási nyilatkozatnak tartalmaznia kell a következő elemeket: a jótállás kötelezettjének nevét és címét, a jótállás tartalmát, területi és időbeli hatályát, a jogok érvényesítésének módját.
 

Patikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Pókerpédia Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár póker szabályok, stratégiák online receptek