Már 1221 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A közgazdászok, szociológusok különféle mutatókkal, indexekkel próbálják meg leirni, mérhetővé tenni világunkat, s benne az egyes országok fejlődését, fejlettségét. A jelenleg alkalmazott mérőszámok általában a gazdasági mutatókkal és a pénzmozgásokkal operálnak, mint pl. a GDP (Gross Domestic Product), [HDI]? (Human Development Index), de a fejlődő alternatív szemléletnek köszönhetően más, egyéb szempontokat is figyelembe vevő mérőszámok jelennek meg.

A londoni New Economics Foundation kutatói szerint egy ilyen új merőszám lehet a Happy Planet Index (HPI, magyarul: Boldog Bolygó Index), amelynek központi gondolata, hogy a korábbi mutatók nem vették figyelembe az emberek boldogság és egészség iránti természetes igényét. A legtöbb ember azonban elsősorban hosszú, tartalmas életre vágyik, nem gazdagságra, és az az állam cselekszik helyesen, amely ezt úgy biztosítja állampolgárai számára, hogy közben nem sérti meg a következő generációk, valamint más országok lakóinak jogát ugyanerre.
Ezen kritériumok alapján a Happy Planet Index az emberi jól-lét elérésének ökologiai hatékonyságát méri. A HPI három különálló jelzőszámot foglal magába: a várható élethosszt, elégedettséget az élettel, és ökológiai lábnyomot.

Annak ellenére, hogy a HPI megalapozásánál használt statisztikai számítások meglehetősen bonyolultak, az elv egészen egyszerű:

HPI = elégedettség az élettel X várható élethossz / ökológiai lábmyom

Tehát a HPI nem a Föld legboldogabb országát jelzi, és nem is azt, ahol a legnagyobb jólétben lehet élni, nem a legfejlettebb országot és nem is a legkörnyezetbarátabbat, hanem összességében az emberi jól-lét elérésének ökológiai hatékonyságát méri, azaz egy-egy vizsgált ország milyen hatékonyan fordítja a föld véges erőforrásait az ott lakó emberek által tapasztalt jól-létté.

A Happy Planet Index vagy egy hasonló globális boldogság/megelégedettség/környezeti index bevezetése azért is sürgető, mert tovább nem lehet figyelmen kívül hagyni sem politikai, sem gazdasági szinten azt, hogy a pénz mellett vannak olyan természeti és emberi értékek, amelyek alapvetőek az ember és a Föld egészséges jövője számára is.


A szócikkhez társított címkék:
gazdaság
HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek