MPL-PostaPont-nyeremenyjatek
Már 1221 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: GNP
Verzió: 2  
Változtatta: Anonym on-line user
Változtatás dátuma: 2013-12-20 11:39:39
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

A GNP (gross national product, magyarul bruttó nemzeti termék) egy [makroökonómia]i mutató, amely hasonlít a [GDP]-hez, azonban ritkábban használatos. A GNP tulajdonképpen a GDP korrigált változata, mivel a GDP értékéből levonják a [devizakülföldi] teljesítményeket és hozzáadják a hazai, nemzeti gazdasági egységek külföldön elért teljesítményét.


A GNP (gross national product, magyarul bruttó nemzeti termék) [makroökonómia]i mutató, amely hasonlít a [GDP]-hez, azonban ritkábban használatos. A GNP tulajdonképpen a GDP korrigált változata, mivel a GDP értékéből levonják a [devizakülföldi] teljesítményeket és hozzáadják a hazai, nemzeti gazdasági egységek külföldön elért teljesítményét.


A módszer azokban az országokban mutat nagyobb eltérést, ahol nagy a tőkeexport, vagy a munkaerőexport aránya.
Az újabb makroökonómiai terminológiák a GNI (gross national income, vagyis bruttó nemzeti jövedelem) kifejezést használják a GNP helyett.

Patikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek