Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A [Corrado Gini]? olasz [közgazdász]? által bevezetett Gini-index egy közgazdasági [mérőszám]?, ami a [statisztika]?i eloszlások egyenlőtlenségeit méri.
Leginkább a [jövedelem]? és a [vagyon]? eloszlásának mérésére használják, ahol a törvényesen szerzett javak a társadalom egyes csoportjai közötti megoszlását jelöli.
A Gini-index 0 és 1 közötti értéket mutat, ahol a 0 érték a tökéletesen egyenletes eloszlást, az 1 az egy pontra koncentrálódást jellemzi, tehát nagyobb értékéhez nagyobb egyenlőtlenség tartozik.
Másképpen fogalmazva a 0 a teljes egyenlőséget, az 1 a teljes egyenlőtlenséget (ha minden egy emberé) mutatja. 
A Gini-indexet gyakran százalékos skálára számítják át, ilyenkor értéke 0-100-ig terjed.
 
A Gini-index számítása:
A vizsgált eloszlás és az egyenletes eloszlás Lorenz-görbéjének eltérésén alapuló számítás, ahol a Gini-index megegyezik a két görbe közötti, és az egyenletes eloszlás görbéje alatti terület hányadosával.
A [Lorenz-görbe]? megadja, hogy például a jövedelem esetén az adott országban törvényesen megszerzett jövedelem mekkora százalákával rendelkezik lakóinak hány százaléka.
 
A Gini-index hibái:
  • Több ország összehasonlítása során fokozottan ügyelni kell, hogy a Gini-index kiszámítása azonos felosztáson alapuljon, hiszen durvább felosztás esetén kisebb, míg finomabb felosztás esetén nagyobb egyenlőtlenséget kapunk eredményül.
  • Amennyiben a felosztás durvább, adatvesztés következhet be, mivel a finomabb felosztás olyan egyenlőtlenségeket is figyelembe vesz, amik a durvább felosztáskor nem észlelhetők.
 
Fokozottan figyelni kell a kiszámítás módjára, annak háttértartalmára, hiszen ezek ismerete nélkül csupán a Gini-index ismeretében téves következtetések vonhatók le. Például a CIA és az United Nations listája alapján Magyarország Gini-indexe a skandináv országokéhozl hasonló, az ott élő emberek mégis sokkal magasabb színvonalon élnek. Ennek egyik oka a Magyarországon a források által nem fenntartható szociális háló, melyet erős politikai akarat támogat.

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek