Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Giffen-függvényA mikroökonómiában Giffen-javaknak nevezzük azokat a javakat, amelyek kereslete azonos előjellel regál az ár változására.
Tehát ha nő a jószág ára, akkor az iránta támasztott kereslet is nőni fog. Ugyanígy ha csökken a jószág ára, akkor a keresletben is csökkenés fog bekövetkezni.
Például a vagyonosabb fogyasztók a drágább árú jószágokhoz a magasabb minőség képzetét is társítják, így ha növekszik az adott jószág ára, akkor jobb minőséget fognak társítani hozzá és növekszik a jószág iránti kereslet is. Ugyanígy ha csökken az adott jószág ára, akkor a vagyonosabb fogyasztók a minőség romlását feltételezik és csökken a keresletük a jószág iránt.
A javak keresletének ilyen nemű mozgását Robert Giffen skót közgazdász fedezte fel Írország szegényeit tanulmányozva a 19. század második felében. A vizsgált jószág a burgonya volt, amely árának növekedése esetén az iránta támasztott kereslet is emelkedett. Amikor pedig csökkent az ára, akkor a kereslet is csökkent iránta. A furcsa keresleti mozgás oka, hogy a burgonya "alaptápláléknak" számított, így amikor csökkent az ára, akkor a lakosságnak lehetősége nyílt más élelmiszereket is beszerzni, mint például húst, ami csökkentette a burgonya iránti keresletet. Amikor pedig növekedni kezdtek a burgonyaárak, akkor a fogyasztóknak kevesebb pénzük maradt egyéb élelmiszerekre és a kieső élelmiszereket is burgonyával pótolták.

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek