Már 1221 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Fiziokratizmus
Verzió: 1  
Változtatta: rob3rt
Változtatás dátuma: 2011-03-16 10:59:23
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

A klasszikus közgazdaságtan egyik irányzata, a [merkantilizmus] tisztán kereskedői szemléletű gazdaságpolitikájának tagadása, a 20. sz. demokratikus társad-modell egyik előfutára. Neve a a görög phüszisz, 'természet' és kratein, 'akar' szavak összevonásából alakult ki.

Alapelvei szerint a gazdasági életben is természettörvények uralkodnak - ezeknek működését nem szabad akadályozni, különösen az államnak minden beavatkozástól tartózkodnia kell. A nemzeti gazdaság egyedüli forrása a föld, s mint egyedüli értékteremtő, csak ez az ágazat tartozik adót fizetni.
A mezőgazdaság érdekében szorgalmazza a jobbágyság eltörlését; az ipar érdekében a céhek eltörlését és az iparszabadságot; a kereskedelem érdekében a kereskedelmi szabadságot.

A fiziokratizmus megteremtője [François Quesnay]


Jelentősebb képviselői:
[Anne Robert Jacques Turgot]
Mirabeau márki
[Dupont de Nemours]

Patikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Pókerpédia Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár póker szabályok, stratégiák online receptek