Már 1221 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A Mark Zuckerberg által alapított, jelenleg a világ legnépszerűbb közösségi oldalát működtető Facebook 2012. május 18-án bocsátotta kereskedésre részvényeit, mely lépéssel az internetes cégek eddigi legnagyobb tőzsdei bevételére, nagyjából 16 milliárd dollárra számítottak a vállalatnál. 
A tőzsdei bevezetést megelőző médiafigyelem és várakozások fokozták az érdeklődést, így az eredeti tervekhez képest 25 százalékkal több részvényt dobtak piacra - összesen 421 milliót a korábban jelzett 337 millió helyett - 38 dolláros kibocsátási áron. A kibocsátás után Mark Zuckerberg alapító-vezérigazgató 31 százalékos részesedést tartott meg a cégben. 
 
Az óriási érdeklődés nagy vételi hullámot indított meg a kibocsátás napján, ennek is betudható, hogy azóta több peres eljárás is indult a Nasdaq ellen a kereskedelmi rendszer tökéletlensége miatt adódó vételi problémák miatt.
 
A május 18.-i kibocsátás első negyedórájában 13 százalékkal értékelődött fel a részvény, 42,5 dollárra. A későbbi csúcsa 45 dollár volt, aztán a részvényárfolyam kisebb-nagyobb megszakításokkal határozottan gyengült. Mélypontját június 5.-én érte el, amikor néhány centtel 26 dollár alá került az ár.
 
Negyven nappal a kibocsátás után az árfolyam 33 dolláron állt, de a részvénypiac legnagyobb szereplői − köztük a vezető aláíró szerepét betöltő Goldman Sachs, valamint a JP Morgan, a Morgan Stanley és több más bank − szerint 33 dolláros árfolyamon még vásárolni kell a Facebook papírjait. Ők optimistán, egy éven belül 42-45 dollár környékére várják az árfolyam alakulását.
 
Facebook részvény


A szócikkhez társított címkék:
facebook , részvény
HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek