Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Az Európai Gazdasági Térség (EGT, angolul European Economic Area, EEA) egy egyezmény, amely az Európai Unió és az EFTA (Svájc kivételével) között jött létre 1994. január 1-jén. A cél az Európai Unió egységes piacának kiterjesztése volt, az EU gazdasági intézkedéseinek jelentős részét kiterjesztették a nem uniós országokra is. Ahogy az EFTA jelentősége, úgy az Európai Gazdasági Térség jelentősége is lecsökkent 1995 után, amikor Ausztria, Finnország és Svédország is csatlakozott az Európai Unióhoz. Így ma a piac kiterjesztése mindössze Izlandra, Liechtensteinre és Norvégiára vonatkozik.

Fontos megjegyezni, hogy a Térség nem EU-s tagországai semmilyen anyagi támogatást nem kapnak az Európai Uniótól.

Az intézményeket tekintve létezik egy közös bizottság, ahol az EGT-ben részt vevő EFTA országok és az Európai Bizottság ülésezik, a szerv feladata a releváns EU-s jogot kiterjeszteni a nem EU-s országokra. Emellett egy EGT Tanács is ülésezik évente kétszer, ahol az általános kapcsolatokat rendezik, irányítják.

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek