Már 1221 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!


Szócikk neve: Elsőbbségi részvény
Verzió: 1  
Változtatta: tanksapka
Változtatás dátuma: 2009-12-01 17:40:14
A törölt sorok áthúzottan, piros színben láthatóak, a hozzáadott új sorok zöld színűek.

Elsőbbségi részvény alatt azt a fajta [részvény]t értjük, amely valamely jogosultságban elsőbbséget élvez a [törzsrészvény]ekkel szemben. Az elsőbbségi részvényeket részvényosztályokba lehet csoportosítani. Egy osztályon belül több részvénysorozat is kibocsátható.

 

Részvényosztályok:

  • Osztalékelsőbbség: az [osztalék]ot időben előbb fizetik ki, mint a törzsrészvényesekét, vagy esetleg jelenthet a részvények [névérték]énél nagyobb mértékű kifizetést is.
  • Likvidációs hányadhoz kötődő elsőbbség: amennyiben a [részvénytársaság] jogutód nélkül szűnik meg, a felosztandó vagyonból elsőbbséggel részesedik a tulajdonos.
  • Szavazati joghoz fűződő elsőbbség: nyilvánosan működő részvénytársaságok esetében csak egyszerű többséget igénylő döntések esetében biztosítanak elsőbbségi jogot.
  • Vezető tisztségviselő, vagy felügyelőbizottsági tag kijelölésének elsőbbsége: csak zártkörűen működő részvénytársaság bocsáthat ki ilyen típusú részvényt.
  • Részvények elővásárlására vonatkozó részvény: csak zártkörűen működő részvénytársaságok bocsáthatják ki.

Patikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Pókerpédia Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár póker szabályok, stratégiák online receptek