Már 1221 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Csődről akkor beszélünk egy vállalkozás esetében, ha az fizetésképtelenné válik a hitelezőivel szemben és azok független segítő igénybevételével megpróbálják helyreállítani a vállalkozás fizetőképességét és átütemezik annak tartozásait. Csődeljárást nem csak az adott vállalkozás érintettjei kérhetnek, hanem maga a vállalkozás is. A csődvédelem célja, hogy az átmenetileg fizetésképtelenné vált vállalkozást ne lehessen azonnal felszámolni. Ennek alapjául az a megfontolás szolgál, hogy egy vállalkozás újra nyereségessé tehető megfelelő intézkedések végrehajtásával, sok gondot megspórolva az érintettjeinek (főleg a szállítóknak, munkavállalóknak). A csődeljárás során az állam kirendel a vállalkozáshoz egy csődbiztost, aki felügyeli a csődeljárást. Amennyiben nem sikerül a csődeljárás során vállalkozás anyagi gondjait megoldani, akkor a hitelezők kezdeményezhetik a felszámolási eljárást. Fontos, hogy a csődtörvény csak a gazdálkodó szervezetekre terjed ki, a természetes személyekre nem.
A csődeljárás menete a következőképp alakul: először megállapítják az adós tartozásainak mértékét a hitelezőkkel szemben. Ezt követően sorrendet állítanak fel a hitelezők kifizetésére.

Jelenleg hatályos törvény a csődről: 1991. évi XLIX. törvény
 

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek