Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


A controlling egy irányítási eszköz, amelynek feladata a tervezés, az ellenőrzés és az információellátás összehangolása annak érdekében, hogy a vállalat elérje a kitűzött eredményeket. A controller küldetése, hogy gondoskodjon a stratégia, a pénzügyek és a folyamatok átláthatóságáról, valamint koordinálja a részcélokat, jövőorientált beszámolórendszer kiépítésével biztosítsa az információszükséglet kielégítését. Továbbá az igényekhez igazítsa a vállalat controlling rendszerét. A vállalatvezetők feladatai között is szerepelnek controlling-funkciók, főként azokban az esetekben, amikor nem alakul ki külön controlling szervezeti egység.
A controlling szabályozóköre arra az alapelvre épít, hogy a vállalkozás és a vállalkozást körülvevő környezet állandóan változik. Emiatt mindig fellépnek bizonyos mértékű eltérések a kitűzött célok és a megvalósult eredmények között. Ezek az eltérések a további intézkedések kiinduló pontjául szolgálnak.

 

A szabályozókör felépítése a következő három elemből tevődik össze:

  • Teljesítménymércék meghatározása: a jelenlegi információs helyzetből meghatározásra kerülnek a jövőben elérendő célok.
  • Terv-tény összehasonlítás: e részfolyamat során derül fény az eltérésekre és azok okaira.
  • Eltérések korrigálása: felfedett eltérések korrekciója, az ahhoz szükséges intézkedések elfogadása.


A controlling egyik elterjedt eszköze a [Balanced Scorecard]? (BSc) rendszer, amely nem csak pénzügyi dimenziót vesz figyelembe a tervezés során.

HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek