Már 1220 szócikk közül válogathatsz.

Az Ecopédia egy bárki által hozzáférhető és szerkeszthető webes gazdasági tudástár. Legyél Te is az Ecopédiát építő közösség tagja, és járulj hozzá, hogy minél több hasznos információ legyen az oldalon! Addig is, jó olvasgatást kívánunk!
Hirdetés


Békesi László 1942. május 31-én született Győrben.  Közgazdász, politikus, pénzügyminiszter.


Fiatal korában atletizált, ifjúsági válogatott távolugró volt.Békesi László


Családja:

Édesapja Békesi László (1909-1958) jogász, illetve pénzügyi szakértő volt Győrben. Később a kispesti pénzügyi igazgatóság szakértője, majd a Budai Járási Illetékhivatal munkatársa. Édesanyja Lenkey Sarolta. Ő háztartásbeli volt.
Első felesége [Graczka Anikó]? gazdasági előadó volt. Lánya, Anikó az első házasságából született 1971-ben.
Második felesége 1992-óta [Csehák Judit]?, szocialista országgyűlési képviselő.


Tanulmányai és pályája kezdete:
Az általános iskolát Albertirsán, a középiskolát Pedig a Kossuth Lajos Gimnáziumban végezte Cegléden. Országos Tanulmányi Versenyen (OKTV) magyar irodalomból díjazott lett. Emiatt felvételi nélkül kellett volna bekerülnie az egyetemre, de mégsem vették fel az ELTE-re, mert édesapja meghalt és így anyagi helyzete nem volt biztosított. Azonban a valódi ok a család gyakorló vallásossága volt.
Apja halála után ő lett a családfenntartó.

 

Adóvégrehajtási előadó volt az albertirsai és a dánszentmiklósi községi tanácsnál. A munkahelyi ajánlás segítségével felvették a Pénzügyi és Számviteli Főiskolára, pénzügyi szakra, esti tagozatra. Eleinte a főiskola „teher” volt számára, de miután [Faluvégi Lajos]? az akkori pénzügyminisztérium főosztályvezetője és a készülő gazdasági reform előkészítő bizottságának tagja a tanára lett elkezdett komolyabban foglalkozni a költségvetés elméletével.
22 évesen publikálták a Normatív tervezés a tanácsoknál című munkáját a Pénzügyi Szemlében.

 

1965-ben írta szakdolgozatát, melynek címe: A tanácsok mint önkormányzatok. Ez fontos téma volt a reformcsoportnak, melynek már „hátsó udvarába” tartozott.
1965-ben a ceglédi járási tanács költségvetési csoportja főelőadója, majd vezetője lett. 1967-ben főkönyvelő Budapesten a Pest Megyei Tanácsnál.

 

Beiratkozott a [Marx Károly Közgazdaság-tudományi Egyetem]?re, pénzügyi kiegészítő szakra, ahol 1975-ben címzetes egyetemi docens , majd 1981-ben címzetes egyetemi tanár lett.
1968-ban belépett az [MSZMP]?-be, mely feltétele volt annak, hogy 1969-ben pénzügyi osztályvezetővé, majd 1972-ben a Pest Megyei Tanács általános elnökhelyettesévé nevezzék ki. 1971-ben Az önkormányzatok pénzügyei című disszertációjával egyetemi doktori címet, 1972-ben szakközgazdász képesítést szerzett. 
1975-től a tanácsi pénzügyekről adott elő, mint a MKKE címzetes egyetemi docense.

 

Kutatási területei:
-    társadalmi közkiadások
-    költségvetés
-    államháztartás és adórendszer problémái


Publikál a Pénzügyi Szemlében és a Figyelőben.
1970-től a [Magyar Közgazdasági Társaság]?, majd 1973. júliusa óta a Pénzügyi Szemle szerkesztőbizottságának a tagja.
1979-ben egyetemi jegyzetet írt a tanácsok pénzügyeiről, majd kandidátus lett és végzett a Politikai Főiskolán.


1980-1988 között a Magyar Atletikai Szövetség elnöke.
1984-ben a Magyar Olimpiai Bizottság tagja. A Los Angelesi olimpia bojkottjánál tartózkodott, nem szavazott. Emiatt 1985-ben elvesztette a párttisztségét és pártfegyelmit kapott. [Hetényi István]? pénzügyminiszter ekkor a helyettesének választotta.


1986-ban a Zrínyi Miklós Katonai Akadémia kétéves levelező tagozatát is elvégezte.


1989. május 10. és 1990. május 23. között pénzügyminisztere volt a Németh Miklós vezette kormánynak.


1989-ben alapító tagja volt az MSZP-nek. A párt országos listájáról bekerült a parlamentbe és az MSZP frakció közgazdasági munkacsoportjának vezetője és szóvivője lett. Az Országgyűlésben a költségvetési, adó- és pénzügyi állandó bizottság alelnöke és az adó albizottság elnöke, majd 1992 júniusától az európai közösségi ügyek különbizottsága tagja volt.
Sürgette az államháztartási reformot, a bankprivatizációt és a privatizáció felgyorsítását. Kidolgozta az MSZP gazdaságpolitikai programját, a Békési-programot.


1994-ben a Cegléd központú egyéni választókerületből jutott be a parlamentbe.


1994. július 15-től a Horn-kormány pénzügyminisztere.

Az 1994. évi pótköltségvetés és az 1995. évi költségvetés tervezetét, melyek a súlyos költségvetési hiány és az adósságterhek miatt kemény megszorításokat tartalmaztak, kompromisszumok árán sikerült elfogadtatnia az Érdekegyeztetõ Tanáccsal és a parlamenttel. A kemény pénzügyi megszorítások azonban ellentéteket eredményeztek
az MSZP-frakcióban és a kormányon belül, és felerősödtek - a miniszterelnök részérõl is – a Pénzügyminisztérium hatáskörének csökkentésére irányuló törekvések. A szocialisták siófoki frakcióértekezletén, 1995. január 29-én bejelentette lemondását, mivel nem látott esélyt gazdaságpolitikai álláspontja érvényesítésére. Lemondását a miniszterelnök március 1-jei hatállyal elfogadta. 1995. március 1. óta az MSZP-frakció tagjaként folytatja képviselői munkáját, a szociális és egészségügyi munkacsoport tevékenységében vesz részt.
Továbbra is aktív szereplője a közéletnek, cikkekben, interjúkban, előadásokban fejti ki gazdaságpolitikai nézeteit, és ismét tanít a Budapesti Közgazdaság-tudományi Egyetemen.
Békesi a Reformszövetségben

 

2002. június 1. óta nyugdíjas. A 2000-rel kezdődő évtizedben viszonylag ritkán szerepel a médiában, de időről-időre megjelenik a lapok hasábjain és az elekronikus médiában. Keményen bírálta a 2002 óta regnáló szocialista vezetésű kormányok költekező költségvetési politikáját és hiányolta a hosszútávú stabilitást biztosító reformokat. 2009-ben csatlakozott a Reformszövetség nevű civil csoportosuláshoz, amely a gazdasági világválság közepette szükségesnek látott magyarországi gazdasági intézkedésekről dolgozott ki javaslatokat.

 

 

 

 

 


Üzleti pozíciói:
1990 és 1994 közt:
-    A Girozentrale Befektetési Rt. tanácsadó testületének elnöke.
-    Az Europartners Befektetési és Tanácsadó Kft felügyeló bizottsági tagja.
-    A HTD Nyomdaipari és Adatfeldolgozó Kft felügyeló bizottsági tagja.

-    A Fotex igazgatóságának tagja (1990-1994, 2006. július 1.-).
-    Az ABN AMRO corporate finance tanácsadója (1995-2001).

Díjai:
1970, 1980: A Munka Érdemrend különböző fokozatai
1981: A Pénzügyminisztérium Lengyel Gyula emlékérme
Heller Farkas-díj
2002: A Magyar Köztársaság Középkeresztje a csillaggal

Feleségével, Csehák Judittal közösen kiadták az: Ezt jól kifőztük! címmel szakácskönyvet.
 


A szócikkhez társított címkék:
közgazdász , pénzügyminiszter , tanár
HirdetésPatikapédia Jógapédia Netpédia Biciklopédia Vinopédia Mammutmail Webfazék
egyészségügyi enciklopédia jóga gyakorlatok, tudástár internetes tudástár kerékpáros tudástár borkulturális tudástár nagy fájlok küldése online receptek